Wethouder gemeente Westerkwartier onthult Energiepad in Zuidhorn

11-03-2019

Bij het station van Zuidhorn in Groningen zijn vanmorgen acht informatieborden over duurzame energie en toepassingen voor openbaar vervoer onthuld.

Op maandagochtend 11 maart onthulde wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier samen met acht leerlingen van de Brede School De Noordster het Energiepad op en rond het stationsgebied in Zuidhorn. Voorafgaand aan de onthulling van het Energiepad werden de gasten ontvangen in de 'Jouw-energie-van-morgen-truck’, die voor het gemeentehuis geparkeerd stond. Hier werd iedereen hartelijk welkom geheten door Dick Oudman van de gemeente Westerkwartier.

Het Energiepad is een wandelroute van acht informatieborden rondom het treinstation over duurzame energie en toepassingen voor openbaar vervoer en is tot stand gekomen door een samenwerking van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) met de gemeente Westerkwartier. De gemeente wil hiermee het belang van duurzaamheid en bewust omgaan met energie benadrukken.

Twee studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, Tim de Vries en Yorik Maatman, hebben het Energiepad samen met de gemeente Westerkwartier ontwikkeld. De studenten Technische Natuurkunde hebben de gemeente geholpen om de verschillende vormen van energie in beeld te brengen door middel van informatieborden. Ook de borden zelf zijn een goed voorbeeld van duurzaamheid; ze zijn geproduceerd uit duurzaam bamboe. 

Ondanks het slechte weer was het nog flink druk in de truck en voorzien van paraplu's trotseerden de aanwezigen dapper de regenbuien terwijl ze het Energiepad bewandelden. Na de onthulling van het Energiepad kregen de leerlingen van groep 7 en 8 van de Brede School een experimentele lesdag in de ‘Jouw-energie-van-morgen-truck’. De ‘Jouw-energie-van-morgen-truck’ is een rijdend klaslokaal en een gezamenlijk initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, GasTerra en Gasunie.

(studenten Tim de Vries en Yorik Maatman)

Voor meer informatie over de truck van de RuG neem contact op met:
Theo Jurriens (RuG), t.a.jurriens@rug.nl of met Areke van der Sluis (GasTerra), areke.van.der.sluis@gasterra.nl

Julia Lieuwes en Tim de Vries

Julia Lieuwes en Tim de Vries

V.l.n.r. Mara Broeils, Hielke Westra, Yorik Maatman en Tim de Vries

V.l.n.r. Mara Broeils, Hielke Westra, Yorik Maatman en Tim de Vries