Hybride warmtepomp

De overheid wil het gebruik van aardgas in de gebouwde omgeving sterk verminderen. Eén van de mogelijkheden is het plaatsen van een kleine elektrische warmtepomp in combinatie met een HR-combiketel. Deze combinatie wordt een hybride warmtepomp genoemd.
De warmtepomp verwarmt met name in het najaar en het voorjaar de woning, bij lagere buitentemperaturen springt de HR-ketel bij. Ook het warme tapwater komt van de HR-ketel. Zou op grote schaal de HR-ketel worden vervangen door een warmtepomp die zowel de volledige verwarming als het warm water voor rekening moet nemen dan zal de elektriciteitsvoorziening in Nederland fors moeten worden verzwaard, niet alleen in de woonwijk maar ook daarbuiten.

De hybride warmtepomp wordt gezien als een serieuze opvolger van de HR-ketel, de techniek is relatief eenvoudig en neemt weinig ruimte in. Door gebruik te maken van de hybride warmtepomp wordt het aardgasgebruik in de woning ruwweg gehalveerd. Wel zal het elektriciteitsgebruik toe gaan nemen, het wordt daarom aanbevolen om de extra benodigde elektriciteit duurzaam op te wekken.

Buitenunit (ventilator) tegen gevel

Buitenunit (ventilator) tegen gevel