Vurige strijd tussen vmbo-scholen in laatste editie van de GasTerra Debatbattle

18-04-2019
Vurige strijd tussen vmbo-scholen in laatste editie van de GasTerra Debatbattle

In een spetterende show stonden RSG De Borgen en het CSG Augustinus uit Groningen in de finale tegenover elkaar.

Afgelopen vrijdag 12 april was het weer zover, de GasTerra Debatbattle in het Groninger Forum! In twee spetterende shows debatteerden acht vmbo-scholen uit Groningen over uiteenlopende stellingen rondom het thema energie. Scholieren leren op deze manier alles over het thema energie én over argumenteren. In twee gastlessen waren de leerlingen vooraf voorbereid op het debat. Voor sommigen was het een hele stap om zo in de spotlights te staan, maar zijn zeker een ervaring rijker! 

De scholen uit de stad en provincie Groningen waren erg aan elkaar gewaagd en je kon de rivaliteit vanuit het publiek voelen. Standpunten werden duidelijk beargumenteerd, maar er werd ook goed naar elkaar geluisterd. Dit maakte het voor het publiek erg boeiend om naar te kijken. Na elk standpunt beoordeelde de driekoppige jury welk team er door mocht naar de finale.

In de finale kwamen de teams van CSG Augustinus en RSG De Borgen elkaar weer tegen, waarbij de stellingen vurig werden verdedigd. Vervolgens werd uit elk team de beste debater gekozen voor het slotdebat. Abel Mol van RSG De Borgen mocht zich uiteindelijk de terechte winnaar noemen!

Winnaar Battle 1: team CSG Augustinus (Groningen), individuele winnaar: Isis Baving.
Winnaar Battle 2: team RSG De Borgen (Grootegast), individuele winnaar: Abel Mol.

Heb je geen tijd gehad om deze battles bij te wonen, maar ben je wel nieuwsgierig geworden hoe het er aan toe gaat? Bekijk dan de video van de show van vorig jaar.

Dit was helaas de laatste show, maar niet getreurd. We werken hard aan een ander project dat minstens zo leuk wordt! Daarover binnenkort meer.

 

Over de juryleden

  • Patricia Wouda: oprichter van advies- en trainingsbureau Public Performance. Ze werkte als persvoorlichter en lobbyist en is debattrainer in binnen- en buitenland voor verschillende organisaties. 
  • Gerrit Jan Valk: werkt bij TNO aan innovaties op het gebied van de duurzame energievoorziening. Daarnaast is hij raadslid van de commissie “Economie, Financiën & Duurzaamheid” in de gemeente Delft. 
  • Anton Buijs: manager Externe Relaties GasTerra
V.l.n.r.: Anton Buijs, Patricia Wouda en Gerrit Jan Valk

V.l.n.r.: Anton Buijs, Patricia Wouda en Gerrit Jan Valk