VMBO-leerlingen debatteren op het scherpst van de snede

01-05-2018

Voor de zesde keer vond in het Groninger Forum de GasTerra VMBO Debat Battle plaats. Op 5 en 6 april kruisten leerlingen van noordelijke VMBO scholen de degens aan de hand van uiteenlopende stellingen over duurzaamheid, energiebesparing en actuele zaken die jongeren aanspreken.

De GasTerra VMBO Debat Battle was weer een spektakel. De vlotte babbels van de derdeklassers van de noordelijke VMBO scholen zorgden ook nu weer voor een luidruchtig en spannend schouwspel. Het is mooi om te zien dat de jongere generatie vaak verfrissende ideeën heeft over douchetijden, dierentuinen en telefoongebruik. De jury onder anderen bestaande uit GasTerra-CEO Annie Krist en haar collega’s Anja Hulshof  en Teun Tielen had er een zware taak aan! Maar na intensief beraad waren ze eruit: CGS Rehoboth uit Hoogezand, RSG De Borgen uit Grootegast en CSG Augustinus uit Groningen hadden het net even beter gedaan dan hun concurrenten. De winnaars gingen met een tabletcomputer naar huis, uiteraard vergezeld van eeuwige roem.  

Voorbereiding

In de maanden voor de battle kregen de scholieren les van de meesters van Kalliope, de Groninger Debating Society, in de kunst van het debatteren. Daarnaast gaven GasTerra-specialisten  energielessen op de deelnemende scholen, zodat de leerlingen goed voorbereid ten strijde kunnen trekken. En dat deden ze met verve. Hoewel het buiten nog wat koel was voor april steeg de temperatuur binnen in het vuur van de strijd tot grote hoogten.

Naast de debatbattle is GasTerra betrokken bij veel meer onderwijsprojecten en -activiteiten, variërend van de ‘Jouw Energie van Morgen’-truck, programma’s en evenementen van IVN  tot het begeleiden van studies en onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool.