Minister Wiebes bezoekt Groninger wetenschapstruck en geeft mini-college “Energietransitie en Klimaatakkoord”

11-02-2019

Eric Wiebes krijgt les in de Jouw Energie van Morgen-truck en en debatteert met leerlingen van het CSG Augustinus

Maandag 11 februari bracht minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een werkbezoek aan de “Jouw Energie van Morgen” truck van de Faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen, GasTerra en Gasunie.
De minister gaf hier een mini-college “Energie-transitie en Klimaatakkoord” aan 4VWO leerlingen van het CSG Augustinus te Groningen. Aansluitend ging de minister met de leerlingen in debat.

De Groninger wetenschapstruck is sinds oktober 2005 onderweg om middelbare scholieren te informeren over de opleidingen aan de Groninger Faculteit. Er zijn reeds meer dan 1500 bezoeken afgelegd aan scholen en instellingen. Er worden verschillende onderwerpen uit de natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie aangeboden. Per jaar worden ongeveer 120 scholen en evenementen in Nederland én Noordwest Duitsland bezocht en jaarlijks zo’n 25.000 leerlingen bereikt.

Energietransitie

Sinds de deelname van GasTerra, en later Gasunie, in de wetenschapstruck is naast studievoorlichting energie een belangrijk thema. Leerlingen maken hun eigen zonnecel en worden geïnformeerd over toekomstige waterstoftechnologie in Nederland. “Energie en energietransitie is een multidisciplinair onderwerp en vanuit verschillende schoolvakken te benaderen. Daarnaast wordt de scholier op zijn of haar energietoekomst voorbereid. Energie is een herkenbaar onderwerp dat veel scholieren aanspreekt, ook de leerlingen zonder bèta-interesse. “Dat zien we nu ook terug bij de vele jonge klimaatactivisten in bijvoorbeeld België en nu ook in Nederland”, aldus Theo Jurriens, die de lessen in de Groninger truck verzorgt.

Directeur Tulner van het CSG Augustinus was blij met de komst van de minister. “Klimaat en energie is razend actueel bij de scholieren en het is mooi dat zij uit de eerste hand hoorden wat de energietoekomst van Nederland is en dat Wiebes met de scholieren in debat ging.”