Hybride warmtepompen onder de loep

15-05-2018

De hybride warmtepomp (een combinatie van een kleine elektrische warmtepomp en een HR-combiketel) wordt door veel partijen als een kansrijke verwarmingstechniek die het aardgasgebruik in met name de bestaande bouw fors kan verlagen.

Menig ketelfabrikant heeft recentelijk een hybride warmtepomp op de markt gebracht, de door deze fabrikanten gegeven informatie over het vermijden van het aardgasgebruik is hoopvol. Een van de sterke punten van de hybride warmtepompen is het feit dat door het gebruik van een kleine elektrische warmtepomp het elektriciteitsnet niet verzwaard hoeft te worden. Als er bij grootschalige toepassing van de hybride warmtepomp alsnog een capaciteitsprobleem in het net gaat voorkomen dan kan relatief eenvoudig tijdelijk worden overgeschakeld van de warmtepomp naar de HR-ketel. De hybride warmtepomp draagt op deze wijze bij aan de flexibiliteit in het energiesysteem. Netbeheerders zijn geïnteresseerd in deze flexibiliteit, andere partijen zoeken praktijkinformatie over de prestaties van de hybride warmtepompen.

In het najaar worden de resultaten van dit onderzoek verwacht. Opdrachtgevers zijn: de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, N-TRA (Rendo), Enpuls (Enexis), Cogas, Gasunie en GasTerra. Ook RTL heeft aandacht aan dit onderzoek besteed tijdens het journaal van 19.30 uur op donderdag 10 mei jl.

Voor meer informatie download hier de test.