Elfstedentocht in februari schaatsend of zwemmend?

13-03-2019

In 1986 hadden we nog een Elfstedentocht, hoe anders is het nu in 2019 met de warmste februarimaand ooit.

Het was een bijzonder warme februarimaand. In februari 2019 werd de warmste winterdag ooit gemeten, een schril contrast met 26 februari 1986 toen Evert van Benthem de Elfstedentocht won. Ook een tegengesteld beeld met vorig jaar waarin nog werd gesproken over ‘the beast from the east’: een periode van behoorlijke koude in februari en maart 2018. Hoe anders is het nu in 2019, waarin de maand februari (veel) warmer is geweest dan gemiddeld.

Wat betekent dit nu voor de Afdeling Planning van GasTerra? We vragen het aan Mark van Dijken, Portfolio Planner bij GasTerra.

Mark van Dijken: “Voor onze Afdeling Planning betekent dit dat er geanticipeerd moet worden, omdat er wijzigingen optreden in onze portfolio. Wij stellen iedere dag een nieuw plan samen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen voor zowel de korte als de wat langere termijn. Het beeld dat we voor ogen hadden in januari voor de maand februari is behoorlijk anders geworden. Volle bergingen in Europa, veel LNG aanbod én warmer weer dan voorspeld zijn factoren die impact hebben. Zo zien we dat in Noordwest Europa veel minder gas wordt verbruikt dan gebruikelijk, waardoor de fysieke behoefte aan gas veel minder hoog is dan vorig jaar rond deze tijd.”

Hoe implementeer je dan zulke factoren in je dagelijkse planning? “Warmer weer leidt tot minder graaddagen, iets dat bepalend is voor de hoeveelheid gas die wij aangeboden krijgen van de NAM. We houden ons aan de graaddagenformule en zorgen ervoor dat we niet over de toegestane productie grens heen gaan. Het is een dynamisch continu proces waarbij plannen van dag tot dag worden gemonitord en daar waar nodig aangepast.”

Wat doet zo’n warme wintermaand met de gasprijs op de beurs?

“Externe factoren zoals voorraad en temperatuur hebben natuurlijk ook een invloed op de ontwikkelingen van de gasprijzen, die op hun beurt weer invloed hebben op onze portfolio. De prijzen zijn volatiel; zo zagen we eind 2018 dat het niveau ruim boven de 20 Euro/MWh lag, terwijl het in februari schommelde rond de 17 á 18 Euro/MWh. Bovendien zien we een negatieve zomer-winter spread. Met andere woorden: het gas is nu goedkoper in deze ”winter” maand dan in de gebruikelijke warmere zomermaanden. Dit is uitzonderlijk en ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Veel gascontracten kennen een algemene flexibiliteit in afname; onze klanten kunnen per uur of per dag beslissen hoeveel gas zij afnemen onder hun contract. Daar speelt de prijs op de markt natuurlijk een grote rol. Voor de afdeling planning iedere dag weer een uitdaging om zo goed mogelijk vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en in de balans proberen in te zijn!