'A greener planet every day'

01-10-2019

In 2017 vertrok het zeilschip New Nexus vanuit Groningen voor een reis rond de wereld. Aan boord twee ondernemende mannen die met behulp van zon, water en wind de wereld rondvaren en onderweg plastic afval opruimen en recyclen. 

Twee ondernemende mannen uit Groningen vertrokken twee jaar geleden voor een reis rond de wereld met het zeilschip New Nexus. Met behulp van wind, water en zon reizen ze de wereld rond waarbij ze onderweg, samen met de lokale bevolking en scholen, plastic afval opruimen en recyclen. GasTerra besloot destijds om dit “groene” initiatief (4Green Foundation) te steunen. Inmiddels zijn de zeezeilers halverwege hun reis en is het een goed moment om te laten zien hoe het met het project ervoor staat. Lees hieronder het verslag van kapiteins Niels Tammeling en Tjerk Zweers.

Sinds september 2017 varen wij zelfvoorzienend rond de wereld. Alle stroom die we gebruiken komt nog dagelijks van de wind, het water en de zon. Gedurende de hele reis hebben de zonnepanelen het meeste energie opgewekt, omdat we weinig wind hebben gehad. Ook varen we nog steeds zonder problemen met de elektrische motor. We moeten ook wel, want onze back-up diesel motor en generator zijn allebei sinds januari 2019 kapot.  Verder hebben we sinds vertrek geen gas aan boord en koken we met inductie. Als het windstil is en er weinig zon is, moeten we wat zuiniger leven, maar meestal is het leuk en gaat het ons goed af.

Naast het zelfvoorzienend leven recyclen wij plastic afval. Dit doen wij met lokale basisscholen en bewoners. Overal waar wij komen met het schip gaan wij op zoek naar stranden waar plastic afval ligt. Samen ruimen we een gedeelte van het strand op en nemen het plastic mee om te recyclen. De kinderen krijgen eerst een presentatie en video te zien om te leren hoe het is om zelfvoorzienend te leven. Vervolgens hebben we het over het plastic afval probleem en recyclen we samen met de kinderen het plastic. Dit doen we met twee machines die wij bij ons aan boord hebben; de shredder en de zonneoven. Als eerst moeten de kinderen het plastic door de shredder heen vermalen door zelf aan een groot wiel te draaien. Vervolgens gaat het plastic in een grote pers, die in onze zonneoven gaat.

Het resultaat is een kleurrijke bloempot, gemaakt met plastic afval en het gebruik van zonne-energie. Eén bloempot laten we achter in de klas, de andere bloempotten gaan naar Nederland ter ondersteuning van educatielessen in Nederland. Eén van onze hoogtepunten was in Panama, waar we samen op pad mochten met de kinderen van een indianenstam om samen plastic te verzamelen en te recyclen. Onlangs zijn wij bij basisscholen in Tahiti en Palmerston geweest, aankomende week wachten twee basisscholen in Tonga op ons.

Ondertussen krijgen dit schooljaar basisscholen in Noord-Nederland speciale ‘New Nexus educatielessen’ in samenwerking met Groningen Schoon Dankzij Mij. Hierbij krijgen klassen de mogelijkheid om in contact te komen met de scholen die wij bezoeken. De klassen sturen filmpjes naar elkaar, laten zien wat voor plastic afval ze tegenkomen en vertellen elkaar hoe ze dit probleem aanpakken. Best spannend en interessant voor de kinderen om in contact te komen met elkaar en om van elkaar te leren. Ook krijgen alle scholen die wij bezoeken een plekje op de wereldkaart op onze website, zodat ze weten waar hun school zich in de wereld bevindt.

Daarnaast helpen ook dit jaar weer Technasium leerlingen van middelbare scholen, verspreid over heel Nederland, ons mee om nog duurzamer te leven. Zo werken ze aan technische vraagstukken om nog beter zelfvoorzienend te leven. Ook is er de mogelijkheid om te werken aan de opdracht om andere voorwerpen van plastic afval te maken met onze zonneoven. Op dit moment krijgen we erg veel aanmeldingen en zijn we druk bezig leerlingen te inspireren om mooie en duurzame oplossingen te bedenken.

Op dit moment ligt ons zeilschip New Nexus in Tonga. Over twee weken vertrekken wij richting Nieuw-Zeeland waar wij het orkaanseizoen zullen doorbrengen en voorbereidingen zullen treffen voor de tweede helft van de reis. Vanaf 2020 zal dankzij het bedrijf Envitron het schip volledig gemonitord worden, waardoor iedereen in staat is het zeilschip en het zelfvoorzienend leven te ervaren vanuit Nederland. Voor aankomend jaar zijn wij al druk bezig met de Nederlandse Ambassade in Nieuw-Zeeland  om een groot project op te zetten. Ook hebben we al contact met scholen in Papua Nieuw-Guinea, de Molukken, Australië en Sri Lanka voor het jaar 2020.

Wilt u meer informatie over het project? Ga dan naar de online projectomschrijving op https://www.4greenfoundation.com/wp-content/uploads/2019/07/Projectomschrijving-4GF.pdf of naar de website www.4greenfoundation.com.

Met vriendelijke groeten,

Het hele team van de 4Green Foundation