Testimonial Dispatcher

‘Dat hectische is het boeiendste van mijn baan’

René Gerdes, dispatcher

‘Het Commercial Dispatching Center (CDC) bewaakt de balans in GasTerra’s portfolio. Als dispatcher stel ik vast hoeveel gas we moeten inbrengen in het netwerk. Is er te weinig gas, dan voegen we toe. Is er teveel, dan verlagen we de hoeveelheid. Zo blijven vraag en aanbod in evenwicht. Van oktober tot en met maart vind ik mijn werk het leukst. Als de temperatuur een graad daalt tussen het moment van de forecast en de daadwerkelijke levering, zijn er al snel honderdduizenden kuubs meer gas nodig. Dan moet ik direct maatregelen nemen om onbalans te voorkomen. Dat hectische is het boeiendste van mijn baan.

Soms kunnen forecasts flink afwijken en moet er in luttele minuten opgeregeld worden. Dan stuur ik een bericht naar de producent van het gas: we hebben direct 500.000 kuub gas nodig. Dat gas kan uit ondergrondse bergingenkomen in bijvoorbeeld Norg, Alkmaar en Grijpskerk. Of uit het grote Groningen-veld.'

Brandweerfunctie

Eigenlijk heb ik een soort brandweerfunctie: soms is het heel druk, soms rustig. We werken met zes koppels in shifts. Je bent op je partner aangewezen; het moet dus klikken. Ploegendienst heeft trouwens best voordelen. Ik ben vaak overdag vrij. Dat is wel zo handig met drie kleine kinderen.

Ik heb het erg naar mijn zin bij GasTerra. Hiervoor werkte ik als planner in de transportsector. Vrachtvervoer is tastbaarder, maar ik deed alles alleen en de impact van wat ik deed was minder groot. Dat is nu wel anders. Het voorkómen van onbalans en van overschrijdingen van de transportcapaciteit is de hoofdtaak van de dispatcher. Als wij het niet goed doen, volgen er boetes en die kunnen flink oplopen.

GasTerra biedt me volop kansen om me te ontplooien. Nog even en ik heb mijn hbo-opleiding Bedrijfseconomie afgerond. Dat kan me goed van pas komen wanneer ik een volgende stap wil zetten.’