Rest NRG wint GasTerra Energieprijs tijdens Duurzame Dinsdag

04-09-2013

Gisteren vond de ontknoping plaats van Duurzame Dinsdag; een initiatief om burgers en politiek te verbinden in de politieke arena Den Haag. GasTerra is één van de hoofdsponsoren van dit evenement. De afgelopen maanden ontving de jury maar liefst 334 ideeën om energie te besparen, gedrag te veranderen of meer duurzame energie op te wekken. De jury nomineerde tien ideeën die kans maakten op één van de drie prijzen. Naast de bekendmaking vond een minisymposium plaats en hield Marjan Minnesma de Duurzame Troonrede.

Lisanne Addink bedacht de ‘Foodiebag’: een doggybag waarmee gasten in restaurants het overgebleven eten gemakkelijk mee naar huis kunnen nemen. Met dit idee won zij de Duurzame Dinsdagprijs. Joop de Kock won de GasTerra Energieprijs met ‘Rest NRG’. Dit is een nieuwe techniek die veel restwarmte benut door dit om te zetten in bruikbare elektriciteit. Tot slot sleepte Mieke Snoek de Lidl voedselprijs in de wacht met ‘Goede vis op het bord’ waarbij de vis lokaal en op een eerlijke manier wordt gevangen. Staatssecretaris Wilma Mansveld nam namens het kabinet de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst waarin alle ideeën waren verzameld. “Het begint bij u en mij. Overheid, burgers en bedrijfsleven moeten samenwerken om groene groei mogelijk te maken”, aldus Mansveld.

Tijdens een minisymposium ’15 jaar duurzame innovatie vanuit de samenleving’ werden de meest opmerkelijke initiatieven besproken die de afgelopen 15 jaar zijn ingediend voor Duurzame Dinsdag. Daarnaast was er ruimte om de dialoog aan te gaan met visionairs, de zaal en leden van de Tweede Kamer over de huidige ontwikkelingen. Aanwezigen waren het erover eens dat innovatie zonder fouten niet lukt en overheid, bedrijfsleven en burgers samen een stip op de horizon moeten zetten. Marjan Minnesma, directeur Urgenda, hield de Duurzame Troonrede waarin ze benadrukte dat meer leiderschap nodig is, grote groepen klaarstaan en opschaling noodzakelijk is om een echt duurzame energievoorziening mogelijk te maken. Tot slot reikte Minister Plasterk duurzame lintjes uit aan burgers die zich bijzonder inzetten voor de verduurzaming van Nederland.

Download het persbericht van Duurzame Dinsdag.

Staatssecretaris Wilma Mansveld ontvangt de Duurzame Dinsdagkoffer
Staatssecretaris Wilma Mansveld ontvangt de Duurzame Dinsdagkoffer