Liever een nieuwe iPhone dan 40 rollen isolatiemateriaal

14-12-2017

Laten we het maar eens hardop zeggen: energietransitie mag dan dynamisch klinken en hard nodig zijn vanwege de klimaatverandering om ons als mens te laten overleven op onze planeet,  maar als het erop aan komt,  is het gewoon niet sexy. In onze verwenmaatschappij geven we onze hard verdiende euro’s graag uit om de economie nog maar eens naar een nóg hoger plan te tillen. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung is natuurlijk ook leuker om aan te schaffen dan de nieuwste hybride warmteketel.

We roepen om het hardst dat we van de fossiele brandstoffen af moeten en allemaal op weg moeten gaan naar duurzaam. Maar hoe gaan we dan van de fossiele brandstoffen af? In de categorie roeptoeteren kennen we er wel een paar; ‘Groningen (aardgas) moet dicht’ en  ‘Iedereen moet goedkoop zonnepanelen kunnen aanschaffen’. ‘Windenergie, supergaaf’ (maar not in my backyard).

Even iets langer nadenken en je weet dat dit allemaal te kort door de bocht is. Het elektrisch leidingnetwerk is by far niet groot genoeg om ieders huis via elektriciteit te verwarmen. Tuurlijk, die zonnepanelen die komen er wel, da’s niet zo moeilijk en ook niet meer zo duur. Trendy tegenwoordig omdat ze nu in verschillende kleuren te krijgen zijn. Maar als de zon niet schijnt en het waait niet dan gaan we wel in de kou zitten? Echt niet!

Inge O'Brien
Inge O'Brien

Stiekem willen we namelijk niet van het (makkelijke) gas af. Wij, in onze bestaande huizen met gasaansluiting,  zullen namelijk zélf ook dingen in huis moeten aanpassen om het milieu een handje te helpen en de klimaatdoelstellingen (weet u het nog, Parijs, CO2-neutraal in 2050) te bereiken. Nu is het nog veel te makkelijk om de Toon van Eneco zo in te stellen dat het grote huis lekker warm is als we thuiskomen vanuit het werk. En koken op gas is wel zo fijn op het 90cm brede fornuis dat we destijds zo duur gekocht hebben.  Laat ik maar niet beginnen over de wellness badkamer met superregendouche. Maar een stap verder gaan in eigen huis? Daar is het nog te vroeg voor. Betere isolatie? Veel te veel gedoe! En een hybride warmteketel? Waar moet die komen dan? Neemt die veel plaats in? En hoeveel rotzooi geeft dat in huis? En natuurlijk de belangrijkste vraag: wat kost dat wel niet? Dat weegt echt niet op tegen de lage gasprijs van dit moment. We wachten nog maar even hoor, dat geld kun je maar één keer uitgeven en we moeten dit jaar wel minimaal twee keer op vakantie in de nieuwe SUV en de laatste gadgets kunnen aanschaffen.

Op wereld, Europees en landelijk niveau wordt er heel wat af gepraat over energie en over duurzaamheid. Platforms en forums te over. We juichen het toe. Hoe meer er over gepraat wordt hoe beter. Het leidt ongetwijfeld tot meer actie. Maar er zal een mentaliteitsverandering nodig zijn bij de mensen thuis.  Het is nog zover van ieders bed af. Al die noodklokken, loopt het echt zo’n vaart? Jazeker, maar omdat het te weinig zichtbaar is in onze eigen straat, vinden we er alleen wat van tussen acht uur (tijdens het journaal als we naar de zoveelste orkaan kijken of overstroming) en  vijf over acht. Daarna kijken we immers op onze nieuwe smart tv naar Netflix. Het leeft nog niet bij veel mensen. Men beseft nog niet dat het niet goed gaat met de wereld. Het is gewoon jammer dat we niet naar St. Maarten kunnen op vakantie, maar echt zorgen maken over het milieu? Nah!

Vroeger (jaren 80 vorige eeuw) riepen we al ‘een beter milieu, begint bij jezelf’, een slogan die wat mij betreft wel weer terug mag komen. Want alleen met een mentaliteitsverandering bij de mensen thuis, komen we tot resultaten. We wijzen allemaal naar elkaar, op persoonlijk, industrieel , nationaal en internationaal gebied: Als zij niets doen, doen wij ook niets. Nu met het nieuwe kabinet worden de energiebelastingen verhoogd. Nee, niet leuk maar als we zelf niets gaan doen dan moet de overheid wel gaan stimuleren via hogere belastingen. Als land lopen we sowieso nogal achteraan in Europa. Het is hoog tijd dat er wat verandert en ik vraag me af: wie wordt de Pieter Winsemius van ons tijdperk?

 

Auteur: Inge O'Brien (Communicatie adviseur GasTerra)