Groningse kinderen in beweging

16-12-2016

Scholen stimuleren leerlingen om actief te worden en te blijven

Groningers in beweging krijgen en houden, dat is het doel van het Huis voor de Sport Groningen. GasTerra is sinds 2015 partner van de organisatie. Het partnerschap staat in het teken van de Sportieve Gezonde School.“We ondersteunen de ambitie voor een sportieve en gezonde jeugd”, vertelt GasTerra’s communicatieadviseur Imelda Weel. En met resultaat. 

Het project Sportieve Gezonde School stimuleert scholen in het basisonderwijs om een vakleerkracht in te schakelen voor de gymlessen. Leerlingen krijgen 16 weken lang les van een echte gymleraar. Nu wordt dat vaak door de meester of juf gegeven. Imelda: “Deze leerkrachten zijn wel bevoegd om gymlessen te verzorgen en kunnen dat ook, maar vakleerkrachten kunnen veel meer. Zij bieden een gevarieerder programma en maken de kinderen zo enthousiast voor sport. Ook geven ze het onderwijzend personeel  nieuwe ideeën en invalshoeken voor de gymlessen, waardoor zij na 16 weken weer met nieuwe inspiratie aan de slag kunnen.”

Talent ontdekken

Naast de gymlessen krijgen de kinderen tijdens en na schooltijd extra beweegmomenten aangeboden. Zoals Pleinspelen, waarbij kinderen tijdens de pauze of de overblijf allerlei leuke beweegactiviteiten op het schoolplein kunnen doen. “Kinderen ontdekken zo wat hun talenten zijn en welke sport ze leuk vinden.”

Resultaat

Verschillende scholen in de provincie Groningen deden al mee aan het project. “De scholen erkennen dat bewegen goed is voor de ontwikkeling van de kinderen en dat ze hiermee de basis leggen voor een gezonde jeugd. En dat willen zij stimuleren. Ze gaan door met de pleinspelen en enkele scholen overwegen nu om ook een echte vakleerkracht voor bewegingsonderwijs in dienst te nemen. Huis voor de Sport en GasTerra zijn van plan het project verder door te trekken naar VMBO-scholen. Daarom sponsort GasTerra ook in 2017 dit project.”