GasTerra steunt zonne-energie met brandstofcellen

31-10-2013

Ameland heeft groen licht gekregen voor een groot duurzaam energieproject, dat mede met steun van GasTerra tot stand is gekomen. Op het vliegveld van Ballum zal een zonnepanelenpark van 10 hectare worden aangelegd dat per jaar 5,8 Gigawattuur (GWh) elektriciteit gaat opwekken. Daarnaast zullen verspreid over het eiland 45 brandstofcellen, goed voor 585 Megawattuur (MWh) per jaar, worden geïnstalleerd. Deze brandstofcellen zorgen voor stabiliteit in de elektriciteitsvoorziening, wat nodig is aangezien de productie van zonne-energie fluctueert door wisselende weersomstandigheden.

Gas wordt stroom
De brandstofcellen worden aangesloten op het gasnet en zetten aardgas (of groen gas) via een elektrochemisch proces om in stroom en een bescheiden hoeveelheid warmte. Bij benutting van deze (rest)warmte bedraagt het elektrisch rendement zo’n 85%. Dit is bijna het dubbele (stopcontact)rendement van een elektriciteitscentrale en resulteert in een CO2-reductie van 50 tot 70% ten opzichte van centrale elektriciteitsopwekking.

Onderstaand persbericht bevat meer informatie over dit unieke project.

 

Ameland krijgt grootste zonnepark Nederland (2)

woensdag, 30 oktober 2013 / 11:54

BALLUM (ANP) - Ameland krijgt ruim 2,6 miljoen euro subsidie van het Waddenfonds om het grootste zonnepark van Nederland te bouwen. Dat heeft de gemeente woensdag laten weten. Daarnaast wordt 7 ton uitgetrokken voor een project met methaanbrandstoffen.

Het zonnepark van circa 10 hectare zal aan de westkant van het vliegveld in Ballum worden gebouwd en jaarlijks 6 megawatt kunnen opwekken, 20 procent van wat het eiland nodig heeft. Door duinen en struiken aan te leggen, worden de zonnepanelen aan het zicht onttrokken.

Daarnaast worden bij de gemeente en lokale ondernemers 45 units met zogeheten methaanbrandstofcellen met elk een vermogen van 1,5 kWh geplaatst. Die wekken stroom op door aardgas om te zetten in elektriciteit.

Deze en een aantal andere energieprojecten, zoals het toevoegen van waterstof aan aardgas en het plaatsen van milieuvriendelijke HRe-ketels, moeten er uiteindelijk voor zorgen dat Ameland in 2020 geheel in zijn eigen energiebehoefte voorziet.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden