‘Woordje van Ameland’

18-04-2017

Verlichting op Ameland wordt dubbel groen

De nieuwe infraroodarme led-verlichting op Ameland ervaren mensen als groen licht. Nuttig voor vogels en prettig voor mensen. En heel energiezuinig, vertelt Hans Overdiep in zijn ‘Woordje van Ameland’.

‘De geschiedenis van de nieuwe verlichting begint tien jaar terug. De NAM heeft op en bij Ameland een aantal productieplatforms voor de winning van aardgas. De verlichting van die platforms bleek invloed te hebben op de trek van vogels. Na uitgebreid onderzoek concludeerde de NAM dat infraroodarme verlichting zou kunnen voorkomen dat de vogels worden afgeleid. Mensen ervaren dat als groen. In de beginperiode maakte Philips die lampen handmatig en waren ze dus erg duur. Uiteindelijk bleek ook led-verlichting heel geschikt voor “groene” verlichting.

Niet alleen vogels maar ook mensen ervaren de groene verlichting als prettig. Dat bleek bij een proef bij de strandopgangen. Mensen zien de omgeving scherp en het groene licht stoort veel minder dan de oorspronkelijke verlichting. Het gebied wordt nu weer als echt buitengebied ervaren. De lampen zijn zo’n 85 procent zuiniger dan de standaardlampen. Bovendien zijn ze intelligent gemaakt. Standaard geven ze weinig licht. Zodra ze ontdekken dat er beweging is, worden ze feller. De snelheid waarmee dat gebeurt, is afhankelijk van de snelheid waarmee bijvoorbeeld een persoon of auto dichterbij komt.

De test is succesvol verlopen en nu is de kogel door de kerk. Vanaf dit voorjaar komt er duurzame led-verlichting in de dorpen. En in het hele buitengebied van Ameland energiezuinige groene verlichting. Met dit initiatief van Duurzaam Ameland heeft Ameland een landelijke primeur. Voor Philips is het eiland straks een mooi uithangbord waar mensen deze verlichting kunnen ervaren. En Ameland laat opnieuw zien dat zijn duurzame imago helemaal terecht is. Mooi dat GasTerra hieraan ook nog een financieel steentje kon bijdragen!’

Duurzaam Ameland is een samenwerkingsverband tussen gemeente Ameland, Eneco, GasTerra, NAM en Phillips. Gezamenlijk werken de partijen aan duurzame energie-innovaties en het testen hiervan op Ameland. 
Hans Overdiep, manager energietransitie bij GasTerra, is vanaf het eerste uur voor GasTerra betrokken bij Duurzaam Ameland. Speciaal voor het project is hij op Ameland gaan wonen. Zo zit hij met zijn neus bovenop de energietransitie op het eiland.