Van Ecocamping tot gasvrij-wonen

16-08-2016

De Amelander is het magazine van en voor Ameland. In deze editie komen o.a. twee Amelanders aan het woord die zich actief bezighouden met Duurzaamheid.

Douwe Molenaar
Douwe Molenaar

Zoals Douwe Molenaar van het Gemeentelijk Woningbedrijf dat bij wijze van proef een energieneutrale woning op Ameland heeft gerealiseerd. Dit huis uit 1958 is gewoon geïsoleerd en heeft een standaard elektriciteitsaansluiting, alleen de gasaansluiting ontbreekt. In plaats daarvan liggen er 24 zonnepanelen op het dak en is er een warmtepomp geplaatst.

'Experimenteren met bestaande woningen die goed worden geïsoleerd en dan zonder gas worden verwarmd, daar kan niemand tegen zijn.’ Hans Overdiep, namens GasTerra nauw betrokken bij Duurzaam Ameland, heeft een genuanceerd standpunt over de gasvrije woning. ‘Het is begrijpelijk dat we voor het verwarmen van een nieuwbouwwoning steeds vaker kiezen voor een warmtepomp, en dat die woning geen gasaansluiting meer krijgt. Maar bij bestaande woningen loop je tegen hoge kosten aan. Een hybride warmtepomp, een kleine elektrische warmtepomp met een gasketel ernaast, is vaak een heel gunstig alternatief. Je gebruikt gas dan alleen als het heel koud is. En als het kleine beetje gas dat je verbruikt dan ook nog groen gas wordt, kan een woning mét een gasaansluiting ook volledig duurzaam worden verwarmd.’

Daarnaast is een interview te lezen met Ab Kiewied, eigenaar van Ecocamping 'Tussen Wad en Strand'. Deze camping is volledig energiezelfvoorzienend door de inzet van zonnepanelen, zonncollectoren en een houtvergasser.

Bron: De Amelander (editie zomer 2016)