Terugblik op een geslaagde editie van de Debatbattle 2016

02-05-2016

GasTerra en het Groninger Forum organiseerden op 21 en 22 april jl. wederom de GasTerra Debatbattle; een vurige woordenstrijd waarin gediscussieerd werd over algemene en energiegerelateerde stellingen. Leerlingen van vmbo-scholen uit stad en ommeland namen het in vier verschillende dagdelen tegen elkaar op in het Groninger Forum.

Voorafgaand aan de battle hebben de leerlingen een debattraining gehad van de Groningse Debating Society ‘Kalliope’ en daarnaast een energieles van een aantal medewerkers van GasTerra. Na deze voorbereiding was het tijd om het podium te betreden en de discussie aan te gaan.

Debatleider Roderick van den Bos opende op donderdagochtend de battle en dj Jonas van der Vlugt begeleidde het event met diverse hits. De leerlingen kregen verschillende stellingen voorgelegd en werden in het debat beoordeeld op overtuigingskracht, authenticiteit en originaliteit.

Doordat de stellingen erg divers waren (bijvoorbeeld “de maximumsnelheid moet terug van 130 naar 100 km/u”, “alle dierentuinen moeten dicht”, “de scholen moeten later beginnen”, “na 5 minuten douchen moet een douche zichzelf uitschakelen”) ontspon zich telkens weer een levendig debat waarin de leerlingen scherpe, originele en grappige argumenten naar voren wisten te brengen.

Per debat werd uiteindelijk de beste groep en een individuele winnaar uitgekozen. Donderdag kwam de klas van het Ubbo Emmius als beste groep naar voren, ’s middags die van het Hogeland College en vrijdag de klassen van het Augustinus College en CSG Winsum.

Winnares van de GasTerra Debatbattle 2016 is: Chariffa (Hogeland College, Uithuizen)!

Het was al met al een geslaagd evenement, waarbij de leerlingen op een voor hen aansprekende manier met het onderwerp energie te maken kregen. In de wandelgangen van het tot kabinet omgetoverde Groninger Forum werd alweer gesproken over een nieuwe editie in 2017.