Slimme radiatorupgrade wint GasTerra Transitie Jaarprijs 2013

12-06-2013

Maarssen, 11 juni 2013 - Studenten van de Saxion Hogeschool hebben de eerste prijs tijdens de uitreiking van de GasTerra Transitie Jaarprijs (GTJP) gewonnen. Zij bedachten een magnetisch opzetstuk voor radiatoren dat de lucht rond oude radiatoren in beweging brengt. De jury roemde dit idee, omdat deze op zich eenvoudige upgrade een laagdrempelige en handige manier is om energie te besparen. De tweede prijs ging naar studenten van de Hanzehogeschool Groningen, derde prijs naar studenten van de Haagse Hogeschool.
De afgelopen maanden werkten hbo-studenten volop aan het uitwerken van creatieve, vernieuwende energieoplossingen voor de GasTerra Transitie Jaarprijs (GTJP). Uiteindelijk werden van alle ingediende ideeën er tien genomineerd voor het GTJP Event op 11 juni 2013.

De spanning liep hoog op tijdens dit event. De tien genomineerden presenteerden hun ideeën met verve voor een vakjury bestaande uit juryvoorzitter Hugo Brouwer (macro-econoom bij het ministerie van Economische Zaken), Han Brezet (hoogleraar duurzame productontwikkeling bij de TU Delft), Hans Alders (voorzitter van Energie-Nederland) en Marga Hoek (directeur De Groene Zaak). De ideeën waren van hoog niveau en varieerden van oplossingen voor de winterproblematiek op het spoor tot een app die de consument waarschuwt wanneer producten over datum raken.

Juryvoorzitter Hugo Brouwer wist de spanning aan het eind op te voeren door eerst toe te lichten waarom de drie studentengroepen op het podium stonden. Vervolgens reikte Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging van Hogescholen, de eerste prijs uit aan studenten van de Saxion Hogeschool. Internationale studenten van de Hanzehogeschool Groningen wonnen de tweede prijs en de internetprijs. Zij bedachten de campagne Farmers in Foqus, waarbij boeren worden uitgenodigd zonnepanelen op hun schuren te plaatsen voor FrieslandCampina. Tot slot werd de derde prijs uitgereikt aan studenten van de Haagse Hogeschool met hun milieubesparende voorzetgevel voor het Universitair Medisch Centrum Groningen. Naast de presentaties van de tien genomineerden hield Thom de Graaf een gepassioneerd betoog over hbo-studenten. Astronaut André Kuipers riep de aanwezigen op om vooral dromen na te jagen en richting techniek te gaan. Immers, daar liggen de komende jaren de banen voor het oprapen.

Aardgashandelaar GasTerra organiseert jaarlijks de GTJP voor hbo-studenten. De onderneming vraagt studenten om creatieve en innovatieve oplossingen te bedenken die leiden tot minder energiegebruik en bovendien duurzaam en praktisch uitvoerbaar zijn. Deze editie konden studenten zelf een idee bedenken of een case uitwerken voor één van de acht deelnemende bedrijven. 

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Kanon, communicatieadviseur van GasTerra
T: 050 364 83 18