Prins Carlos de Bourbon de Parme geeft startsein voor een in Europa uniek energieproject

16-12-2014

PERSBERICHT

Ballum, Ameland, 16 december 2014

Op vrijdag 19 december 2014 geeft Prins Carlos in het Natuurcentrum te Nes op Ameland het startsein voor ‘Slimme Stroom Ameland’. Bij dit energieproject worden 45 brandstofcellen aan het elektriciteitsnet gekoppeld en op afstand aangestuurd. Door deze toestellen samen te koppelen ontstaat feitelijk een virtuele elektriciteitscentrale (‘Virtual Power Plant’). De intelligente aansturing van dit grote aantal brandstofcellen maakt het project uniek in Europa.

Binnen het project Slimme Stroom Ameland worden 45 brandstofcellen bij gemeentelocaties, ondernemers en bewoners op Ameland geplaatst die vervolgens collectief slim aangestuurd worden. De brandstofcellen maken gebruik van aardgas en gaan lokaal elektriciteit en warmte produceren op momenten dat duurzame bronnen, zoals de toekomstige ‘zonneweide’ met 10 hectare PV-panelen, het door weersomstandigheden af laten weten terwijl er dan wel elektriciteit nodig is. Zo kan de brandstofcel met zijn hoge rendement en snelle, flexibele regelbaarheid zorgen voor de nodige netstabiliteit van de elektriciteitsvoorziening. Een dergelijke innovatieve gastoepassing is onmisbaar voor de overgang naar een decentrale, duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening.

Ameland heeft hiermee een primeur in huis. Het officiële startsein voor het project wordt op 19 december door prins Carlos de Bourbon de Parme samen met Gedeputeerde van de Provincie Fryslận mevrouw Schokker  en burgemeester van Ameland Albert de Hoop tijdens een bijeenkomst in het Natuurcentrum te Nes gegeven. Het project is met steun van het Waddenfonds en de Provincie Fryslân tot stand gekomen en draagt bij aan de doelstellingen van de gemeente Ameland en de Duurzame Waddeneilanden om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie.

 

Lees hier het volledige persbericht.