Mobiel klaslokaal Jouw Energie van Morgen weer twee jaar onderweg

16-10-2017

Leerlingen van middelbare scholen krijgen in de truck voorlichting over het energie- en klimaatvraagstuk.

Op het zonovergoten Zernike-terrein bezegelden GasTerra, Gasunie en de Rijksuniversiteit Groningen op zondag 15 oktober dat het mobiele klaslokaal Jouw Energie van Morgen blijft rijden. Scholieren in het hele land kunnen nog zeker twee jaar in deze truck kennismaken met de wondere wereld van energievoorziening en klimaatbeleid.

GasTerra-CEO Annie Krist, de voorzitter van het College van Bestuur van de RUG Sibrand Poppema en de directeur van Gasunie New Energy, Gerard van Pijkeren zetten hun handtekening onder het hernieuwde contract. De nieuwe overeenkomst heeft tot doel de leerlingen van middelbare scholen voor te lichten over het energie- en klimaatvraagstuk en hen kennis te laten maken en zelfs te experimenteren met mogelijke oplossingen. Een hoogtepunt van elke les is het zelf maken van een kleine zonnecel. In de loop der jaren is hierdoor een ranglijst ontstaan van de efficiëntste exemplaren. Omdat de truck ook bij speciale evenementen zoals congressen, officiële openingen, en dergelijke, wordt ingezet, prijken er ook enkele mensen op deze lijst die hun schooltijd al lange tijd achter zich hebben gelaten. Onder hen Koning Willem Alexander, die in 2013 een bezoek bracht ter gelegenheid van de opening van het nieuwe duurzame GasTerra-kantoor in het centrum van Groningen. Hij maakte een zonnecel van 0,58 Volt en bereikte daarmee een plaats in de top 15. Het record van 0,89 Volt staat op naam van twee dames van het Rhijnlandt Lyceum in Oegstgeest, die inmiddels een studie rechten volgen.

V.l.n.r. Gerard van Pijkeren (Gasunie New Energy), Sibrand Poppema (RUG) en Annie Krist (GasTerra)
V.l.n.r. Gerard van Pijkeren (Gasunie New Energy), Sibrand Poppema (RUG) en Annie Krist (GasTerra)

Educatie

GasTerra en Gasunie besteden naast hun kernactiviteiten veel aandacht aan educatie. De gedachte erachter is eenvoudig: meer kennis van dit complexe vraagstuk leidt tot betere en effectievere maatregelen om onze energievoorziening veilig te stellen en de impact op klimaatverandering zo snel mogelijk substantieel te verminderen. De scholieren en studenten van nu zijn immers de probleemoplossers van morgen. Vandaar dat de eigenaar van de truck, de Rijksuniversiteit Groningen, zoveel belang hecht aan deze activiteit. Met het programma maken de leerlingen niet alleen kennis met leerstof over energie en klimaat maar merken indirect ook hoe belangrijk en leuk bètastudies kunnen zijn.

Theo Jurriëns
Theo Jurriëns

Populair

Jouw Energie van Morgen is al sinds de start een groot succes. Hoewel scholen van veel educatief aanbod vanuit de samenleving gebruik kunnen maken, is juist deze truck bijzonder populair. Projectleider Theo Jurriëns, die ook de lessen verzorgt, is tijdens het schoolseizoen bijna dagelijks op weg. Hij is dan ook bijzonder blij met de voortzetting van zijn werk. ‘We weten allemaal hoe belangrijk de energietransitie is. Ik ervaar keer op keer dat de leerlingen die ik in de truck ontvang dat heel goed snappen en enthousiast meedoen. Daar profiteren we uiteindelijk allemaal van.’

Voor meer informatie zie ook het persbericht van de RUG.