Meten is weten in het HEAT House

27-07-2017

Op 31 mei overhandigde GasTerra-CEO Annie Krist de sleutel van het HEAT House aan Henk Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool in Groningen. In het HEAT House worden de prestaties gemeten van installaties voor het verwarmen van woningen.

HEAT House staat voor Heating Equipment & Appliance Testing House. Het HEAT House is ingedeeld in twee ruimtes; het ene simuleert het interieur van een huis, het andere de buitenkant. Bij beide ruimtes kan de temperatuur volledig worden gecontroleerd. Daardoor kun je verschillende warmtesystemen testen onder gelijkwaardige omstandigheden. De binnenruimte is modulair ingericht zodat je verschillende formaten constructies kunt testen. De testruimte is uniek in Nederland vanwege haar formaat en de modulaire opbouw.

Eerst meten, dan verduurzamen
Het HEAT House geeft antwoord op vragen als: hoe snel verwarmt een ketel een huiskamer en welke radiatoren zijn daarvoor het meest geschikt? Welke energiestromen vinden er plaats en met welk rendement? Welke isolatie is het beste? Wat is het echte effect van warmtepompen en bij welke buitentemperaturen? Je kunt de prestaties van een cv-ketel, een volledig elektrische warmtepomp en een hybride systeem rechtstreeks met elkaar vergelijken. Dit alles en meer kun je testen in het Meethuis. Met als achterliggende gedachte: hoe meer we weten over energiesystemen en energiebesparing, hoe effectiever we woningen later kunnen verduurzamen. 

Henk Pijlman en Annie Krist
Henk Pijlman en Annie Krist

Overdacht aan Hanzehogeschool
Het HEAT House is gebouwd in opdracht van GasTerra op het terrein van EnTranCe in Groningen. Op 31 mei droeg Annie Krist, CEO van GasTerra, het HEAT House over aan Hanzehogeschool in Groningen. Ze deed dat door de sleutel te overhandigen aan de voorzitter van het College van Bestuur van Hanzehogeschool, Henk Pijlman. Hanzehogeschool en GasTerra hebben nog mooie plannen met het HEAT House. Het is de bedoeling dat de testfaciliteiten verder worden verbreed naar bijvoorbeeld de mogelijkheid om gevelsamenstellingen te kunnen testen. En daarmee is vast nog niet de laatste ontwikkeling van het HEAT House in gang gezet!