'Met dogma’s en wensdenken lossen we het klimaatvraagstuk niet op'

25-08-2017

Anton Buijs, GasTerra: "Ga voor praktische en resultaatgerichte oplossingen"

Een van mijn collega's is net terug van een droomvakantie in het westen van Canada. Ze bezocht onder meer de Colombia Icefield Gletsjer in Alberta. Ik was daar lang geleden zelf ook, in 2001 om precies te zijn. Ik parkeerde mijn huurauto op de letterlijk ernaast gelegen parkeerplaats. Je kon bij wijze van spreken zo vanuit de auto op de gletsjer stappen.

Nu, 16 jaar later, niet meer. Het ijs heeft zich, vertelde mijn collega, teruggetrokken. De rand ligt nu op zeker een kilometer van dezelfde parkeerplaats.

Waarom schrijf ik dit? Om duidelijk te maken dat klimaatverandering soms schokkend duidelijk zichtbaar is. Het is een voor iedereen waarneembaar, tastbaar probleem, dat we zo snel mogelijk moeten oplossen, voordat het een echte crisis wordt. Je zou dus verwachten dat iedereen die de toekomst van het leven op onze planeet na aan het hart ligt, het vraagstuk wil aanpakken met vooral praktische en resultaatgerichte oplossingen. Stap voor stap, waarbij iedere maatregel op kosten en rendement wordt beoordeeld, zowel vanuit sociaaleconomisch als milieutechnisch perspectief. Zonder dogma's en in beton gehouwen standpunten. 

Je zou het inderdaad verwachten. Maar helaas. Lees verder op Energiepodium.nl

 

Anton Buijs is Manager Communicatie & Public Affairs bij GasTerra