Interview met Philip Lowe (Oud-DG Energie Europese Commissie)

05-08-2015

“Er is perspectief voor Gazprom in Europa”

Onlangs organiseerden het Centre for European Reform en Carnegie Europe een bijeenkomst over de relatie tussen Rusland en de EU. Philip Lowe, oud-Directeur Generaal Energie voor de Europese Commissie, pleitte er voor een nieuw perspectief in de relatie tussen de twee wereldmachten. "Er is een ideeënstrijd gaande in Rusland tussen te veel controle en de vrije markt. Die moet gewonnen worden."

Philip Lowe
Philip Lowe

Hoe denkt u dat een nieuw perspectief in de relatie tussen Rusland en de EU kan ontstaan?

"Ik denk dat we de Europese strategie om onze energie-import te diversifiëren niet moeten presenteren als beleid tegen één land. Europa heeft altijd de ambitie voor een open markt voor energie gehad. Bedrijven kunnen dan profiteren van de grootte van onze markt; consumenten kunnen hun energie van verschillende bedrijven inkopen. Landen kunnen gebruikmaken van de Europese netwerken, onafhankelijk van wie ze heeft gebouwd. Het principe is: Europa is open voor handel, en dat geldt ook voor de stroom- en gasnetwerken.
Vanuit dat oogpunt zouden we als Europeanen heel geïnteresseerd moeten zijn in bedrijven die ons energie kunnen leveren. Als zij het voor competitieve prijzen kunnen doen en ons voorzieningszekerheid kunnen garanderen, is dat het ideaal. Dat geldt als je Algerijn, Noor of Rus bent, of LNG exporteert uit de Verenigde Staten."

Lees het volledige interview via Energiepodium.nl