Innovatieve autofabrikant ziet mogelijkheden op Ameland

23-11-2017

Ook Hyundai gaat zijn steentje bijdragen aan de verduurzaming van Ameland. Sinds oktober rijden er op het eiland vier Hyundai’s IONIQ: twee hybrides en twee volledig elektrisch aangedreven modellen.

In onze Hyundai IONIQ Hybrid rijden we met een rustig gangetje richting het vliegveldje van Ameland. Daar, aan de rand van de startbaan, ligt namelijk Amelands opvallendste duurzame project: een zonnepark met maar liefst 23.000 zonnepanelen.

Als muziek in onze oren
Het indrukwekkende zonnepark is een van de redenen voor ons bezoek aan Ameland. Op dit eiland grijpen ze elk veelbelovend duurzaam initiatief aan om de uitstoot van CO2 tot een minimum te beperken en op den duur zelfs volledig uit te bannen. Dat klinkt als muziek in onze oren. Bij Hyundai vinden we dat duurzame mobiliteit voor iedereen mogelijk moet zijn. We hebben zelfs de ambitie om uit te groeien tot het groenste en meest geliefde merk ter wereld. Misschien kunnen Ameland en Hyundai wel wat van elkaar leren.

Proeftuin
Ameland heeft de ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn en fungeert als een proeftuin voor energietransitie. De oplossingen die nu op het eiland worden ontwikkeld, zijn straks een voorbeeld voor de rest van Nederland en misschien wel voor de rest van de wereld.

Belangrijke projecten
Enkele andere belangrijke projecten op Ameland die moeten leiden tot verduurzaming van het eiland zijn:

Elektrische bussen  Sinds 1 januari 2017 zet vervoerder Arriva op Ameland elektrische bussen in. Die worden opgeladen met groene stroom en rijden dus echt klimaatneutraal.

Duurzame verlichting – Op het eiland wordt energiezuinige LED-verlichting toegepast en daar waar het kan wordt de straatverlichting ’s nachts gedimd.

Groen licht – Uit onderzoek blijkt dat trekvogels veel minder verstoord worden door groen licht. Op Ameland is daarom groene LED-verlichting toegepast.

Lokaal elektriciteit produceren – Zwembaden op een tweetal vakantieparken hebben hun een eigen gasgestookte warmtekrachtinstallatie. De warmte komt goed van pas in het zwembad en de elektriciteit gaat het lokale elektriciteitsnet in.

Waterstof in aardgas – Veertien woningen van een wooncomplex gebruikten jarenlang een mengsel van waterstof en aardgas. Zo werd het gasnet gebruikt om duurzame energie op te slaan en te transporteren.

De Hyundai IONIQ
Ook Hyundai gaat zijn steentje bijdragen aan de verduurzaming van Ameland. Sinds oktober rijden er op het eiland vier Hyundai’s IONIQ: twee hybrides en twee volledig elektrisch aangedreven modellen. De auto’s hebben als thuisbasis twee vakantieparken en kunnen gratis door de gasten van deze parken worden gebruikt. Het idee hierachter: hoe meer mensen gebruikmaken van een van deze energiezuinige auto’s, hoe meer mensen hun eigen, vervuilende auto kunnen laten staan. En ook daarmee wordt een bescheiden steentje bijgedragen aan een mooier, groener Ameland.

Lees hier het volledige artikel

 

Bron: iMotion