Hansa Green Tour

23-06-2014

Persbericht - 23 juni 2014

Start 5e editie Hansa Green Tour vanaf Provinciehuis Groningen

Unieke netwerk tour door Noord Europa

Woensdagochtend 25 juni gaat de 5e editie van de Hansa Green Tour van start om 08.30 uur vanaf het Provinciehuis in Groningen. De Hansa Green Tour is een internationale netwerktour voor bedrijven en overheden om duurzame technologie te promoten in Noord Europa, om te leren van ‘best practises’ en kennis en ervaringen uit te wisselen.

Van 25-­‐28 juni rijden deelnemers van Groningen naar Kopenhagen.

Promotie van duurzame technologie

De deelnemers rijden allemaal met alternatief aangedreven auto’s van Hanzestad naar Hanzestad. Dit jaar wordt gestart in Groningen en gaat de route via Bremen en Hamburg naar Kopenhagen, dit jaar EU Green Capital (de duurzaamste stad van Europa). Onderweg worden duurzame energie initiatieven bezocht van Eneco, Attero, Audi, EWE en Mercedes. Ook de veerbootovertocht van Puttgarden naar Rødby gaat zo duurzaam mogelijk met de nieuwe hybrid ferry. De Hansa Green Tour deelnemers krijgen als eerste buitenlandse delegatie een

rondleiding over de boot en door de machinekamer door de directeur van Scandlines. ‘s Avonds worden er netwerkbijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse ambassades, energie-­‐en duurzaamheidsclusters en lokale overheden.

EU Sustainable Energy Week

De Hansa Green Tour is partner van de EU Sustainable Energy Week (EUSEW) die deze week in heel Europa plaatsvindt. Een initiatief van de Europese Commissie om bedrijven, overheden en overige partijen in Europa te stimuleren bij te dragen aan het halen van de EU energie-­‐ en klimaatdoelstellingen.

Duurzame energie staat centraal in 5e editie

Gestart wordt met een briefing en een demonstratie van groene ondernemer Marcel Dijkema van de Steamcompany, zelf ook deelnemer aan de tour. Hij rijdt mee met een unieke auto die mede mogelijk is gemaakt door de Provincie Groningen om auto’s te kunnen reinigen met stoom gemaakt van het hetzelfde groene gas waar de auto ook op rijdt. Na een welkomstwoord door gedeputeerde Yvonne van Mastrigt van de Provinicie Groningen gaan circa 20 bedrijven met hun elektrische, hybride en groengas auto’s op weg naar de eerste stop bij de nieuwe biomassa centrale van Eneco, de grootste bioenergy fabriek in de Benelux. Van daar uit gaat het verder naar de tweede stop bij Attero in Wijster, de grootste afvalverwerker van Nederland en producent van groengas. Hier wordt in samenwerking met Rolande LNG ook bio lng geproduceerd. Rolande LNG zal de tour meerijden met een special uitgeruste vrachtwagen op LNG.

Voorbeeld gemeente Lathen

Na de stop bij Attero gaat de tour verder naar Lathen om te leren van de duurzame energie initiatieven. Hier zal burgemeester Karl-­‐Heinz Weber de deelnemers welkom heten en zal gedeputeerde Henk van de Boer van de Provincie Drenthe het ‘gouden boek’ tekenen. Deze kleine gemeente is in relatief kort tijdsbestek in staat gebleken om inmiddels meer dan 300% in hun totale eigen energiebehoefte te voorzien middels eigen zon/wind/biomassa projecten. Lathen geldt daarmee als voorbeeld gemeente op het gebied van duurzame energie. Wat we van

‘Lathen’ kunnen leren en waarom Nederland achter loopt op dit gebied is onderwerp van het debat dat daar gevoerd gaat worden onder leiding van Reinier van den Berg, klimaatspecialist en weerman van RTL 4 en ambassadeur van de Hansa Green Tour. Aansluitend zal een netwerkbijeenkomst worden georganiseerd waarbij we een inkijkje krijgen in de mogelijke toekomst van elektrisch rijden middels een demonstratie van draadloos snelladen van elektrische auto’s.

Power-­‐to-­‐Gas initiatief Hansa Green Tour partners

De volgende dag wordt de nieuwe Audi E Gas fabriek in Werlte bezocht waar Audi uit duurzaam opgewekte stroom uit zon-­‐ en wind synthetisch aardgas produceert (Audi E Gas). Deze uniek

‘power-­‐to-­‐gas’ technologie maakt het mogelijk om electriciteit op te slaan door het om te zetten in synthetisch aardgas dat in het landelijke aardgasnet kan worden ingevoed. Onlangs is op initiatief van Hansa Green Tour een Letter of Intent getekend in het bijzijn van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima tussen Audi, Attero, Pon, Ponooc en de Provincie Drenthe om deze power-­‐to-­‐gas technologie ook naar Nederland te halen.

Wereldprimeur Mercedes C klasse hybrid

Na het bezoek aan de Audi E Gas fabriek zal het nieuwe bio aardgas tankstation van EWE in Werlte geopend worden door de burgemeester met het tanken van de Hansa Green Tour auto’s alvorens de tour verder gaat naar de Mercedes fabriek in Bremen, de op een na grootste autofabriek ter wereld. Hier zal de Hansa Green Tour worden ontvangen door Senator Dr.Joachim Lohse en de directeur van de fabriek Andreas Kellermann. Vanaf Bremen rijdt het fabrieksteam van Mercedes met de Hansa Green Tour mee naar Kopenhagen met een waterstof auto en de nieuwe C klasse-­‐hybrid, een wereldprimeur!

Nederlandse ambassadeurs

In Hamburg wordt in samenwerking met o.a. het Erneuerbare Energien Cluster een netwerkbijeenkomst georganiseerd in het duurzaamste hotel van Duitsland, het Scandic Hamburg Emporio Hotel. Hier zullen de deelnemers worden ontvangen door de Nederlandse ambassadeur in Duitsland, Monique T.G. van Daalen. De volgende dag gaan de deelnemers met de nieuwe hybrid ferry van Scandlines van Puttgarden naar Rødby en krijgen op de boot een exclusieve rondleiding door de directeur van Scandlines o.a. door de machinekamer. In Kopenhagen wacht dan tot slot de finish waar de Nederlandse ambassadeur in Denemarken, Eduard J.M. Middeldorp, de deelnemers af zal vlaggen en de burgemeester van Kopenhagen de deelnemers welkom zal heten.

Sharing Copenhagen

In Kopenhagen gaan de deelnemers het House of Green bezoeken en zal er een netwerkbijeenkomst plaatsvinden in samenwerking met o.a. Sharing Copenhagen en het Cleantech Cluster Copenhagen. Hansa Green Tour is de eerste buitenlandse partner van Sharing Copenhagen om de duurzame netwerken met elkaar te verbinden. Op zaterdagochtend sluit het programma af met een elektrische boottocht door Kopenhagen met een gids om te informeren over Kopenhagen als EU Green Capital.