'Gas moet zich nu echt met de energietransitie verbinden'

14-07-2015

Jan Paul van Soest: "Sector moet eigen entreekaartje verdienen"

De gassector is in hoog tempo zijn waardering, geloofwaardigheid en license to operate kwijtgeraakt. De ‘oude succesformule' maakte blind voor de veranderingen in het maatschappelijke vertoog over energie, en over gas in het bijzonder.

Maatschappelijke segmenten die elkaars tegenpolen zijn qua waarden en qua wensen voor de toekomst van de energievoorziening, vinden elkaar nu in een gezamenlijke afwijzing van gas, al is dat op verschillende gronden. Er is wél een Verhaal dat groeperingen en belangen tegen gas kan bundelen ("aardgas tast de lokale omgeving en het klimaat aan, maakt afhankelijk van Poetin én we hebben het niet meer nodig"). Er is echter géén Verhaal dat deze groeperingen en belangen kan overstijgen en gas kan binden met een gemeenschappelijk perspectief.

In interviews en gesprekken blijkt sub rosa telkens dat er wel degelijk personen en groeperingen zijn die op zoek zijn naar een gemeenschappelijk perspectief dat op verduurzaming inzet, maar ook rekening houdt met de huidige realiteit en traagheidsmassa van het energiesysteem. Echter, in de huidige polarisatie waar elke nuance in een van de twee kampen wordt geframed ("wie niet tegen gas is, moet wel voor zijn") waagt niemand het zich in het publieke debat als voorvechter van een nieuw perspectief mét gas op te stellen.

Lees hier verder