Een hoopgevend kroeggesprek

30-05-2017

Nieuwsgierig geworden naar de ander werd het nu tijd om elkaar wat beter te leren kennen

Een hybride warmtepomp (Hywa), een warmtenet (Wanet) en een all electric-woonwijk (Alec) zaten met z'n drietjes in de kroeg. Onder het genot van een borrel wilden ze elkaar wel eens wat beter leren kennen; ze waren nieuwsgierig naar elkaar. Ze hadden veel over elkaar gehoord; er werd over hen gepraat in de krant, op TV en zelfs in de Tweede Kamer werd er regelmatig over Hywa, Wanet en Alec gesproken. Hoog tijd voor een goed gesprek.

"Wat zijn eigenlijk jouw beste eigenschappen?", vroeg Hywa aan Wanet. "Nou, zei Wanet, ik ben weliswaar verhipte duur, maar ook op de duurzame weg. Bovendien ben ik een gezelschapstype: als ik eenmaal bij je thuis ben, blijf ik graag een poosje plakken." "Zo, zei Hywa, dat klinkt goed. Je zult wel aardig wat fans hebben." "Ik heb niet te klagen." zei Wanet.  

"En jij Alec, waar ben jij goed in?" vroeg Hywa aan Alec. "Ik lijk warempel wel een beetje op Wanet zo te horen. Ook ik ben, zeker als je mijn kwaliteiten ook in de winter wil benutten, nogal duur, maar ik kan ook verdraaid duurzaam worden. Als je mij thuis op visite hebt hoor je niks en ruik je niks. Jammer is wel dat als ik even niet lekker ben, dan heb je ook echt niks aan mij; dan moet je echt even jezelf redden."

"En jij dan Hywa, wat heb jij te bieden?", vroeg Wanet. "Ach", zei Hywa bescheiden, "ik ken mijn plaats en zie een hele mooie rol voor jullie, maar herken daarnaast in mezelf ook jullie goede eigenschappen, maar dan gecombineerd en zonder noemenswaardige kosten. Mij kun je voorlopig mooi gebruiken op terreinen waar jullie nog te duur zijn of waar voor jullie de boel overhoop gehaald moet worden. En om het nog comfortabeler te maken, ook ik ben in staat om jullie steeds groener en duurzamer te ondersteunen.

Wanet en Alec waren verrast en onder de indruk van Hywa. Ze namen nog een drankje en keuvelden nog wat door over of ze konden samenwerken, over hun gezondheid, wat ze zoal uitgeven en verdienen en over hun bijdrage aan een duurzame toekomst.

Uiteindelijk kwamen de drie tot de slotsom dat ze elkaar eigenlijk wel leuk vonden, dat ze allemaal wel een paar goede eigenschappen hebben, maar ook dat ieder z'n plekje nodig had om zo tot bloei te kunnen komen. Ze spraken daarom af om elkaar voortaan te helpen waar het kan, elkaar de ruimte te geven waar dat nodig is, maar zeker om zo nu en dan weer eens in de kroeg bij te praten over hoe 't gaat.

Auteur: Jan Hendrik Annema, manager Groen Gas bij GasTerra