GasTerra VMBO Debat Battle 2017

30-05-2017

Zaal vol enthousiaste debaters met een verfrissende blik op duurzaamheid en energie

De jeugd van tegenwoordig in actie zien is geweldig. En dan hebben we het niet over de rapgroep maar over 3e klassers van verschillende VMBO-scholen in en om Groningen die met elkaar in een debatbattle verstrikt zijn. De stellingen gaan over duurzaamheid, energiebesparingen en actualiteit. Zijn ze in het begin nog een beetje schuchter en tasten ze elkaar af, na een paar controverses staan de supporters op de banken en zie je de debaters opbloeien. Het is soms best moeilijk om een tegenargument te verzinnen waarom je niet vóór het milieu bent of juist tégen kort douchen. Maar er komen vaak verrassende antwoorden van de enthousiaste debaters.  

De battles werden gevoerd in het Groninger Forum op 12 en 13 april jongstleden onder strikte leiding van de dagvoorzitter en het oog van een deskundige jury. De uiteindelijke winnaars van de debatbattles gingen met een tablet naar huis vergezeld natuurlijk van eeuwige roem.

De klassen die meededen, bereidden zich in de maanden voor de debatbattle goed voor. Ze kregen les in de kunst van het debatteren vanuit Kalliope, de Groninger Debating Society. Daarnaast gaven Ellen Ringnalda, Thijs van Hittersum, Ronald Lockhorn, Peter Meeuwis, Niels van Minnen, Sjaak Schuit en Martijn Vegter van GasTerra op de participerende scholen energielessen. Het is daarbij mooi om de volwassenen van de toekomst nu al bezig te zien met onderwerpen als energiebesparing en duurzaamheid. De ideeën en antwoorden die in deze lessen naar voren komen, blijken verfrissend en soms verrassend inventief.  

Naast de debatbattle is GasTerra betrokken bij nog veel meer onderwijsprojecten en activiteiten, variërend van de Jouw Energie van Morgen truck tot aan het begeleiden van studies en onderzoeken aan de RUG en Hanzehogeschool.