Bijzonder idee op de Klimaattop Groningen: Duurzame energie uit olie- en gasput

09-11-2017

Wat twee jaar geleden begon als afstudeeropdracht voor de GasTerra Energizer Award is nu werkelijkheid geworden

Het is een bijzonder idee: overbodig geworden olie- en gasputten gebruiken om water door diep gelegen steenlagen te laten verwarmen. Zo kan duurzame energie worden geproduceerd en de kostbare verwijdering van de putten wordt vermeden. Bij Royal HaskoningDHV in Groningen vroegen ze zich zo’n twee jaar geleden af of deze vorm van geothermie mogelijk is. Vandaag geeft het ingenieurs- en adviesbureau tijdens de noordelijke Klimaattop in Groningen het antwoord: het kan.

Studenten

Het idee kwam eerder in het nieuws. In 2015 bogen drie studenten van de Hazehogeschool Groningen zich in opdracht van HaskoningDHV al over de gebruiksmogelijkheden van oude productielocaties. De scriptie met hun bevindingen was goed voor de GasTerra Energizer Award, een prijs van GasTerra voor afstudeerscripties in het hbo met duurzaamheid als thema.

Inmiddels is een breed consortium rond HaskoningDHV bij het project betrokken, waaronder de drie noordelijke provincies. Aangezien 85 procent van de boorlocaties in Groningen, Friesland of Drenthe liggen, is de kans groot dat het eerste experiment in het Noorden plaatsvindt. Lees verder

 

Bron: Dagblad van het Noorden