Trailer 3e editie GasTerra Debatbattle 2015

24-06-2015

Op vrijdag 17 april vond de 3e editie van de GasTerra Debat Battle plaats. Deze battle, met als een van de thema's energie, is bedoeld voor alle VMBO-leerlingen in de provincie Groningen.

Vmbo-leerlingen van o.a. het Reitdiep College en Werkman College gingen in het Groninger Forum aan de hand van een reeks stellingen met elkaar de strijd aan. Hierbij werden de leerlingen beoordeeld op overtuigingskracht, authenticiteit en originaliteit. De leerlingen kregen een debattraining in de klas, gegeven door studenten van GDS Kalliope en een energieles verzorgd door een aantal GasTerra medewerkers. Daarna waren de leerlingen voorbereid op het echte werk; de Debatbattle!

Tijdens de finale beoordeelde de jury, bestaande uit Kris van der Veen (Groen Links-gemeenteraadslid), Anne Kuik (CDA-gemeenteraadslid) en Marieke Kanon (communicatieadviseur bij GasTerra), de debatten.

Eén van de energiestellingen luidde: 'Elke douche moet verplicht na vijf minuten automatisch stoppen met stromen'. Diverse argumenten vlogen over tafel variërend van ‘dit kun je onmogelijk voor elkaar krijgen(moet je dan alle Nederlandse douchekoppen vervangen?) en ‘als ik f***king lang wil douchen en ik heb het geld dan doe ik dat’ totvijf minuten zijn onvoldoende voor iemand met een handicap of iemand met heel veel overgewicht’. Volgens de leerlinge kon iemand die te zwaar is, nooit schoon zijn in vijf minuten…

Kortom, leuk en leerzaam. De leerlingen kijken op een creatieve manier naar de (energie)wereld om hen heen. Mooi om te zien hoe leerlingen op het podium staan en hun visie goed kunnen onderbouwen. Het was een geslaagd evenement. De 4e debatbatlle staat alweer op de agenda voor april 2016!

Meer weten over de Debat Battle? Neem dan contact op met Areke van der Sluis (projectleider debatbattle GasTerra), areke.van.der.sluis@gasterra.nl .