Architect nieuw GasTerra-kantoor onderscheiden

19-11-2012

Gouden Kikker Award voor Gronings bureau DeZwarteHond

Op 15 november jl. heeft het Groningse architectenbureau DeZwarteHond een prestigieuze architectuurprijs gewonnen, de Gouden Kikker Award 2012. Deze prijs wordt uitgereikt aan die persoon, organisatie of project, die zich in het kader van huisvesting positief onderscheidt in duurzaamheid. Het bureau ontving deze prijs voor het (her)ontwerp van het nieuwe kantoor van GasTerra, dat de medewerkers eind februari zullen betrekken.

Unieke, duurzame verbouwing

Triodos Vastgoedfonds gaf in het voorjaar van 2012 het officiële startsein voor de verbouwing van het nieuwe kantoor van GasTerra aan de Stationsweg in het centrum van Groningen. In plaats van nieuwbouw kozen GasTerra en investeerder Triodos Vastgoedfonds bewust voor een unieke, duurzame verbouwing van een bestaand pand, het voormalige kantoor van ABN-AMRO, dat uit de jaren tachtig dateert. Ontwerpbureau DeZwarteHond kreeg de opdracht om het gebouw een forse facelift te geven. Bovendien moest het van het lage energielabel G naar een super efficiënte A+ worden getransformeerd.
 

Ondernemerschap

Dat het om een totaalproject ging, waarbij de gehele keten verantwoordelijk is voor het concept en het eindresultaat, vond de jury erg belangrijk. Niet alleen de architect, aannemer en investeerder gingen de uitdaging aan om er een veel duurzamer pand van te maken, maar GasTerra koos er daarnaast voor om tegelijk met de verhuizing een nieuwe manier van flexwerken te introduceren (Het Nieuwe Werken), waardoor een optimale bezetting wordt gegenereerd in het gebouw. Het getoonde ondernemerschap oogstte veel lof van de jury, die de inzending van DeZwarteHond als beste beoordeelde.