Amelanders blij met hybride warmtepomp

24-08-2017

Hybride warmtepompen in huurwoningen op Ameland geplaatst

Recent is de eerste fase van het project hybride warmtepompen in gemeentelijke huurwoningen op Ameland afgerond. Uiteindelijk zijn er 33 geïnstalleerd. Een hybride warmtepomp combineert een elektrische warmtepomp met een CV-ketel. Als de warmtevraag te hoog is voor de warmtepomp kan de ketel bijspringen. 

Op de foto overhandigt burgemeester Albert de Hoop de bewoonster van een van de huurwoningen een bloemetje. Zij toont met enige regelmaat met trots aan andere eilanders haar nieuwe installatie. Zoals zij zegt: “Gratis warmte van buiten om binnen te verwarmen is een mooie stap in de goede richting”. Ze is inmiddels een ambassadeur geworden voor hybride warmtepompen.

Doel van het project was om de gemeente (als eigenaar van 260 huurwoningen) en installateurs kennis te laten nemen van hybride warmtepompen. Het vervolg van deze eerste aanzet is een verdere uitrol van deze innovatieve gastoepassing. Hiervoor heeft GasTerra een tweede project opgezet waarbij 100 hybride warmtepompen bij particuliere woningeigenaren worden geïnstalleerd. 

In de tweede fase van het project wordt in kaart gebracht wat de besparingen van de hybride warmtepomp zijn (op financieel, energie- en CO2-gebied) met als referentie de HR-combiketel. Na de zomer en voor het komend stookseizoen zullen de metingen starten.