1000ste rit wetenschapstruck Rijksuniversiteit Groningen

25-11-2013

Mijlpaal na acht jaar onderweg

Maandag 25 november staan de ritten 999 en 1000 van de ‘Jouw energie van morgen’ truck (nog beter bekend als de RUG Discovery truck) op de agenda. In de ochtend, rit 999, staat de truck bij het Aletta Jacobs College in Hoogezand, 's middags op de Zernike Campus in Groningen: 1000!

De doelen voor de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen bij de start van de truck waren helder: een bijdrage aan meer instroom bèta/techniek, aandacht voor techniek en wetenschap in de maatschappij en zichtbaarheid van de faculteit bij de scholen. Met 120 schoolbezoeken en evenementen per jaar en ruim een verdubbeling van de studenteninstroom aan de faculteit sinds 2005 zijn we hier ruimschoots in geslaagd, aldus ‘wetenschapsnomade’ Theo Jurriens.

Binnen- en buitenland
Zestig procent van de schoolbezoeken vindt plaats in Noord-Nederland. Ook is de truck een graag geziene gast bij techniekfestivals. Zo komt hij al jaren bij de techniekdagen van het VNO-NCW in Gelderland en droeg de truck zelfs bij aan wetenschapsfestivals in Grenoble, Göteborg en Vlaanderen. Ook de relatie met de Oosterburen is warm, tien keer per jaar bezoekt de truck scholen in Duitsland.

Leerlingen volgen in de wetenschapstruck een mix van practica, theorie en oriëntatie op hun studiekeuze. De lessen worden verzorgd door een team van de RUG onder leiding van Jurriens. De rol van studenten in het team is vreselijk belangrijk, zegt hij. ‘Ze hebben een frivole inbreng, ontwikkelen nieuwe les-ideeën en vinden terloops zelf uit of de rol van docent bij hen past.’

Energie
Sinds twee jaar is de Groningse gashandelsonderneming GasTerra partner in het project. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen wil zij de jeugd prikkelen tot nadenken over energieverbruik en energietoepassingen. Ook dit kan niet zonder goede technische en wetenschappelijke specialisten. Slimme jonge mensen blijven nodig voor het oplossen van de problemen op onze aarde. De truck is echt een stimulans, concluderen universiteit en GasTerra. Beide partijen zijn voornemens de samenwerking te verlengen en de truck nog minstens tot 1 september 2015 te laten rijden.

 

U kunt een klein boekje over de historie van 1000 ritten downloaden op www.jouwenergievanmorgen.nl

Voor foto’s zie: http://www.jouwenergievanmorgen.nl/fotos